Carbon Copy Cloner

ccchead.jpgΠροσωπικά κάνω backup με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο: παίρνω τους φακέλους που θέλω και τους πετάω στον εξωτερικό μου σκληρό δίσκο ή σε κάποιο πρόγραμμα εγγραφής οπτικών δίσκων. Ο λόγος είναι ότι ως τώρα έκανα backup δυο τρία συγκεκριμένα πράγματα ή καλύτερα το φάκελο χρήστη. 🙂 Καθώς όμως οι δίσκοι μου αρχίζουν να γεμίζουν σκέφτομαι σχετικά σύντομα να προμηθευτώ έναν εξωτερικό 500GB και να αντικαταστήσω αυτόν που έχω, που είναι της μισής χωρητικότητας. Επιθυμώντας να κάνω μια πλήρη αντιγραφή, το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσω πρέπει απαραίτητα να μού δίνει πολλές επιλογές και να κάνει backup πιο «έξυπνο» από ό,τι το απλό drag ‘n’ drop. Το πιο γνωστό πρόγραμμα στο χώρο, το Carbon Copy Cloner, αναβαθμίστηκε πρόσφατα στην έκδοση 3.

Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ ελαφριά, άρα μπορεί να τρέξει και σε αρκετά παλαιότερους υπολογιστές. Είναι επίσης universal binary, που σημαίνει ότι τρέχει εγγενώς και σε PowerPC και σε Intel μηχανήματα. Τέλος, είναι δωρεάν ή καλύτερα donationware, που σημαίνει ότι κάποια μικρή δωρεά είναι επιθυμητή.

Το όνομά του σημαίνει ακριβώς αυτό: μπορεί να κλωνοποιήσει στην κυριολεξία τα περιεχόμενα ενός δίσκου και να τα μεταφέρει σε έναν άλλο με ασφάλεια και τάξη και να είναι αμέσως διαθέσιμα για πρόσβαση είτε άμεσα από εσάς είτε έμμεσα από άλλα προγράμματα. Νέες λειτουργίες που προστέθηκαν σ’ αυτήν την έκδοση είναι οι εξής:

 • Κλωνοποίηση δίσκου block ανά block!
 • Εγγενής υποστήριξη για απλούς συγχρονισμούς φακέλων.
 • Υποστήριξη για backup μέσω δικτύου.
 • Αναβαθμισμένες λειτουργίες συγχρονισμού (μπορείτε για παράδειγμα να καθορίσετε backup να γίνονται ημερολογιακά ή για παράδειγμα μόλις συνδεθεί κάποια συγκεκριμένη συσκευή στον υπολογιστή σας)!
 • Ειδική υποστήριξη για iPod: μόλις ένα iPod συνδεθεί, το Carbon Copy Cloner περιμένει να τελειώσει ο συγχρονισμός του iTunes και έπειτα αρχίζει το backup ή το συγχρονισμό που εσείς έχετε προεπιλέξει!
 • Δυνατότητα για να βλέπει κανείς ακριβώς τι συγχρονίζεται και τι όχι ανά πάσα στιγμή.
 • Και (φυσικά πια) δυνατότητα ελέγχου για ενημερωμένες εκδόσεις!

Το Carbon Copy Cloner είναι διαθέσιμο για κατέβασμα και απεριόριστη χρήση! Τώρα πια δεν έχετε κάποιο σοβαρό λόγο να ξεχνάτε τα backups σας, κάτι που γίνεται όλο και πιο πολύτιμο στις μέρες μας.

4 comments on “Carbon Copy Cloner

 1. -

  Thanx για την ενημέρωση. Γιατί αν περιμέναμε από το Time Machine του Lepoard…

 2. - Post author

  Μην το σκέφτεσαι. Το time machine είναι από τη μια πλευρά scripts που τρέχουν συνέχεια από πίσω και προφανώς καθυστερούν τον υπολογιστή και από την άλλη ένα εφφετζίδικο interface. Μπορεί να κάνει δουλειά και να την κάνει τελικά σωστά, αλλά υπάρχουν εφαρμογές πολύ πιο ελαφριές που την κάνουν επίσης καλά αλλά με πολύ λιγότερο κόστος.

  Όλα αυτά στο γενικότερο πλαίσιο απογοήτευσής μου από την Apple και τα προϊόντα της… Τελευταία ψάχνω τη φάση Dell για του χρόνου, αλλά δεν βρίσκω στην Ελλάδα αυτά που θέλω.

 3. -

  Πως ακριβώς το εννοείς ότι ψάχνεις Dell; Η Dell δεν βγάζει λειτουργικά συστήματα ούτε μπορεί να τρέξει OS X συνεπώς ακόμα κι αν είσαι απογοητευμένος από το Apple H/W (αλήθεια, γιατί;) το να πας σε Dell συνεπάγεται και αλλαγή λειτουργικού. Και ποιο είναι αυτό το λειτουργικό που θα ανακουφίσει την απογοήτευση σου; Τα Windows ; Χα! Το Linux; Χμ…θα ευχόμουν μάλλον “καλή τύχη”.
  Εξάλλου, δεν πιστεύω ούτε στιγμή ότι η Dell βγάζει ποιοτικότερο H/W.
  Αν πάλι είσαι απογοητευμένος από το Apple S/W τότε απλά δεν θα σου κάνει τίποτα εκεί έξω.
  Προσωπικά όσο δοκίμασα το Time Machine δούλευε μια χαρά. Το λειτουργικό (αν και 1η beta) δεν φαινόταν να καθυστερεί πουθενά. Ούτε “έπιασα” κανένα process που να κάνει “αταξίες” με τη CPU (σε normal χρήση). Επειδή όμως με χαλάνε οι πολλοί αυτοματισμοί προτιμώ κι εγώ λύσεις τύπου carbon copy cloner.

 4. - Post author

  Τον τελευταίο καιρό απογοητεύομαι συχνά και από το hardware και από το software. Αν συνεχίσει έτσι η Apple, θα αναγκαστώ να πάρω pc. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *