Λίγο πρασινότερη συνείδηση

dsc_7529.jpegΓια όλες και όλους εσάς που δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να σβήνετε τελείως τις συσκευές γιατί τις θέλετε πάντα έτοιμες προς χρήση· που χρειάζεστε ένα φως ανοιχτό στο σπίτι για να αισθάνεστε πιο άνετα· που δεν μπορείτε να μην βάλετε πλυντήριο το μεσημέρι γιατί το βράδυ δουλεύετε· που δεν μπορείτε να μείνετε στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό όταν έχει ζέστη, αλλά παρόλα αυτά σάς τη σπάει η κάθε ΜΚΟ, φυλλάδα ή οικολογικός οργανισμός που σάς κατηγορεί ως δολοφόνο και τρομοκράτη αν τα κάνετε όλα αυτά… (ανάσα και πάμε στην κύρια πρόταση) ορίστε μερικές απλές συμβουλές, αν πραγματικά θέλετε να μην επιβαρύνετε τόσο το περιβάλλον χωρίς να αποχωριστείτε τις ανέσεις σας.

 • Αγοράστε και τοποθετήστε από αυτές τις περίεργες οικολογικές λάμπες που κοστίζουν το τριπλάσιο από τις κανονικές αλλά καίνε το υποεξαπλάσιο και διαρκούν το δεκαπλάσιο. Επιφυλάσσομαι για τους αριθμούς. Θα σας πάρει περί τα είκοσι λεπτά για να συνηθίσετε το φως τους, αλλά μετά θα ανακαλύψετε πως είναι πολύ πιο ξεκούραστο. Στην πραγματικότητα αυτό λέγεται συνήθεια: με αυτή τη λογική στο τέλος μπορεί να δείτε και στο σκοτάδι.
 • Αντικαταστήστε τους διακόπτες των κυρίως λαμπτήρων του σπιτιού σας με ροοστάτες, μοναχά αν ξέρετε πώς. Αλλιώς ο ηλεκτρολόγος θέλει συνήθως 1000 ευρώ και αρκετά τσιμπούκια για να έρθει. Το δεύτερο δεν είναι απαραίτητα κακό.
 • Όταν μια συσκευή ή μπαταρία έχει φορτίσει, μην την αφήνετε στην πρίζα. Όταν τη βγάλετε, καλύτερα να έχετε σκουπίσει τα χέρια σας από νερό ή μπύρα.
 • Αν το ψυγείο σας έχει δείκτη και επιλογή ακριβούς θερμοκρασίας, αυξήστε τις θερμοκρασίες κατάψυξης και ψύξης κατά ένα βαθμό. Τα τρόφιμα θα διατηρούνται το ίδιο. Αν έχετε σακουλάκια με αίμα, κυπελλάκια με σπέρμα ή τον Συλβέστερ Σταλόνε στο ψυγείο σας, καλύτερα να απευθυνθείτε πρώτα σε ένα εργαστήριο κρυογεννετικής.
 • Αυξήστε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά έναν βαθμό. Εικοσιεννέα κατασκευαστές πλυντηρίου υποστηρίζουν πως δεν θα καταλάβετε χριστό.
 • Αλλάξτε το DNA σας με αυτό ενός φιδιού. Τα φίδια είναι ποικιλόθερμα ζώα, όπως ξέρουμε από το δημοτικό, άρα θα αντέχετε σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Παρενέργειες: μπορεί να μακρύνει κάπως η γλώσσα σας ή/και να τονίζετε περισσότερο το συριστικό “σίγμα” στην ομιλία σας.
 • Χαμηλώστε ένα κλικ τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας. Αν τη βγάζετε και με περισσότερα, καλώς. Ενδέχεται όμως να χρειαστείτε γυαλιά μυωπίας βαθμού είκοσι αν το παρακάνετε.
 • Δημιουργήστε στον υπολογιστή σας ένα προφίλ μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας για να το ενεργοποιείτε όταν τον αφήνετε για πολλές ώρες αναμμένο χωρίς να τον χειρίζεστε. Είναι αποδεδειγμένο πως το εικοσιτετράωρο κατέβασμα τσόντας δεν απαιτεί την κάρτα γραφικών να δουλεύει στο φουλ.
 • Μάθετε πώς γίνεται αυτή η μαγκιά που εγκαθιστάς κάτι σα θερμοσίφωνα στην ταράτσα σου, μόνο που αυτός βγάζει ρεύμα αντί να ζεσταίνει νερό. Αυτό το ρεύμα το χρησιμοποιείς και ακόμη το πουλάς και στη ΔΕΗ! Όταν μάθετε, πείτε μου κι εμένα πώς γίνεται.
 • Όταν ανακοινωθούν πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος, μην κάνετε πορείες για το περιβάλλον. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει από την εποχή του Τσέρνομπιλ. (Ισχύει για τους διεθνείς αναγνώστες της ιστοσελίδας.)
 • Όταν φεύγετε από το σπίτι, αντί να αφήνετε ανοιχτά παράθυρα για να φυσάει, κλείστε ερμητικά παράθυρα και πατζούρια. Μετά από δέκα ώρες που θα επιστρέψετε, το σπίτι θα είναι δροσερό. Δεν ισχύει για όσους έχουν βρώμικα σπίτια και για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι (επιστρέφουν σε τρεις ώρες).
 • Χρησιμοποιείστε ΜΜΜ και όχι αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Προτιμήστε να παίρνετε το κάθε μέσον από μια από τις αρχικές του στάσεις (ει δυνατόν την αφετηρία) και καθήστε σε θέση προφυλαγμένη από τις ανοιχτές μασχάλες.
 • Αν είστε εμπρηστής, σκεφτείτε ένα επάγγελμα με πιο σίγουρες αποδόσεις και καλύτερη σύνταξη, πχ πληρωμένος δολοφόνος. Μπορείτε να αρχίσετε από την καθηγήτρια που σάς έκανε ΣΕΠ στο γυμνάσιο για εξάσκηση.

Αν έχετε κάποια πρόταση, παρακαλώ προσθέστε τη στα σχόλια.

9 comments on “Λίγο πρασινότερη συνείδηση

 1. -

  Τροχόσπιτο. Μάλιστα, τροχόσπιτο. Δεν σου αρέσει η θέα στη γειτονιά σου; Εκλέχθηκε δήμαρχος στο δήμο σου που τον μισείς; Ε, πας παρακάτω. Και οικολογικό είναι, και αν σφίξουν οι ζέστες μπορείς να το πας σε δροσερότερη περιοχή, και κλιματιστικό δεν θέλει, και ένα σωρό λεφτά θα μείνουν από την πώληση του συμβατικού σπιτιού. Σε άλλες χώρες πάντως δεν είναι και τόσο extreme σαν ιδέα, εφαρμόζεται. Αλήθεια, τι λόγοι υπάρχουν (σίγουρα θα υπάρχουν) στο Ελλάντα που κάνουν αυτή την ιδέα δυσκολότερη;

 2. - Post author

  Το ότι για τα ~3/4 (φαντάζομαι) των αιτήσεων που θα κάνεις ποτέ στη ζωή σου, δεν πρόκειται να πιστέψουν ότι δεν έχεις διεύθυνση ή σταθερό τηλέφωνο, αλλά αντ’ αυτών αριθμό κυκλοφορίας και email.

  Το είχα σκεφτεί μικρότερος για καράβι.

 3. -

  Σε σκάφος ε; Ακόμα καλύτερη ιδέα. Απλά με ενοχλεί το γεγονός ότι απλά πράγματα που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής μας κατακόρυφα και χωρίς κόστος είναι πρακτικά απαγορευτικά για κάποιους – γελοίους πάντα – λόγους στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ζήσω σε τροχόσπιτο, δεν μπορώ να ζήσω σε σκάφος, δεν μπορώ να μετακινούμαι με ποδήλατο το οποίο λατρεύω… Το χειρότερο όμως είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα και σε κοιτάει και περίεργα να πας να πεις κάτι διαφορετικό.

  Υ.Γ. Συγνώμη για το προηγούμενο post. Ο Safari 3 το έκοψε όταν έκανα resize το text box και πόσταρε μόνο αυτό…

 4. - Post author

  Σε μένα το λες…;

 5. -

  Το τροχόσπιτο μου αρέσει καλύτερα σαν ιδέα, μπορείς να πας και σε βουνό και σε θάλασσα ενώ με το σκάφος περιορίζεσαι κάπως!! Ποτέ δεν βαριέσαι, ποτέ δεν πρόκειται να σε προβληματίσει ένας ηλίθιος γείτονας!

 6. - Post author

  Δεν θα έλεγα ότι με το τροχόσπιτο πας στη θάλασσα… 🙄

 7. -

  Δεν εννοούσα μέσα…!!

 8. -

  Ε και μέσα μπαίνεις άμα θες. Άλλο το πως βγαίνεις…

 9. -

  oi protaseis mou exoun ws exis:
  1. na min anaparagoume tetrimmenes antilipseis gia dimosious ypallilous. kathe genikeysi einai epikindyni, opws kai ayti allwste.
  2. an ebisteyesai toso poly tin texnologia, i opoia proodeyse apo tin epoxi tou chernobil tote proteinw na molynoume teleiws ton planiti kai meta na ftiaxoume ekeini ti malakia me ta katoptra sto diastima.
  3. sigoura twra pou grafw ayta idrwnw k meta anavw to klimatistiko kai meta kaiw reyma kai gamaw ti fysi ktl…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *