Ας γυρίσουμε πίσω

postman.jpegΤο πρώτο παράδειγμα βαθμολόγησης φοιτητικών γραπτών χρονολογείται το 1792 στο πανεπιστήμιο του Cambridge, ύστερα από πρόταση ενός καθηγητή ονόματι William Farish, τον οποίο πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακουστά. Κι όμως η άποψή του ότι οι ανθρώπινες σκέψεις θα πρέπει να εκτιμώνται βάσει μιας ποσοτικής αξίας λειτούργησε ως αποφασιστικό βήμα προς τη συγκρότηση μιας μαθηματικής αντίληψης για την πραγματικότητα. Αν ένας αριθμός μπορεί να αποδώσει την ποιότητα μιας σκέψης, τότε ο αριθμός μπορεί να εκφράσει και τις έννοιες της συμπόνοιας, της αγάπης, του μίσους, της ομορφιάς, της δημιουργικότητας, της νοημοσύνης, ακόμα και της ίδιας της ψυχικής υγείας. Όταν ο Γαλιλαίος είπε ότι η γλώσσα της φύσης είναι γραμμένη στα μαθηματικά, δεν σκόπευε να συμπεριλάβει και το ανθρώπινο συναίσθημα ή την ικανότητα ή την ενόραση. Όμως οι περισσότεροι από ‘μάς τώρα έχουμε την τάση να κάνουμε αυτούς τους συμψηφισμούς. Οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και οι εκπαιδευτικοί μας το θεωρούν αδύνατον να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τους αριθμούς. Πιστεύουν ότι δίχως νούμερα δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να δημιουργήσουν αυθεντική γνώση.

του Neil Postman από το Τεχνοπώλιο.

Επιπροσθέτως για τις περίεργες και τους περίεργους, ορίστε και μια συνέντευξη του Postman σε ένα φονιάδες-των-λαών-αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό.

[audio:postman.mp3]

7 comments on “Ας γυρίσουμε πίσω

  1. -

    Καταλαβαίνω τη βαθμολόγηση σε τομείς όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, άντε και τη χημεία. Όμως από που κι ως που μπορεί κάποιος να βαθμολογήσει μία έκθεση; Και όπως είπε και ο Λαζόπουλος, υπάρχει τίποτα πιο φρικαλέο από τα φροντιστήρια έκθεσης;

  2. -

    Η συνέντευξη που ακριβώς είναι; Δεν υπάρχει link…

  3. -

    ontws ta noumerakia mas exoun kanei to myalo kima. kai i texnofilia to idio.kyriws ta mac, ta opoia einai dimiourgimata tou satana ktl.

    Zitw to KESSSU! (kinima enantia sto synexes spazarxidiko upgrade

  4. - Post author

    SebKom, η συνέντευξη είναι κάτω από το δημοσίευμα. Πατάς το play… 🙂

  5. -

    Τα ‘χει παίξει ο browser μου (Opera), μπήκα με Flock και μια χαρά! 😛

  6. - Post author

    Λοιπόν ένα φιλαράκι που τώρα είναι στρατό αναρωτιόταν ποιος εκτός από μένα είχε εγκατεστημένο το Flock στον υπολογιστή του… Θα του πω ότι όχι απλά τον έχεις αλλά ότι τον χρησιμοποιείς κιόλας! 😀
    Να υποθέσω ότι οι κλασικές λύσεις Safari-Firefox δεν σε βολεύουν;

  7. -

    Από την έκδοση 0.7 τον έχω, ετοιμαζόμουν μάλιστα να κάνω και την ελληνικό localisation του αλλά πολλά bugs βρε παιδάκι μου. Τον είχα “ερωτευτεί” όμως και, όπως σε πολλούς έρωτες, παίρνει την δεύτερη ευκαιρία του.

    Πάντα μ’αρέσει να δοκιμάζω καινούργια και διαφορετικά πράγματα, έτσι έγινε και με τον Flock και κάποια features του τα βρήκα πολύ βολικά. Δεν ήθελε και πολύ για να τον μονιμοποιήσω. Να δούμε τώρα όμως…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *