Μάθε κι εσύ ποιος την παίζει με τις φωτογραφίες σου

Τώρα τελευταία έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Όχι τόσο ώστε να προγραμματίζω ταξίδια στο εξωτερικό κάθε βδομάδα, αλλά αρκετό για να τον χαραμίζω σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για να σκέφτομαι περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Κακώς. Διαπιστώνω ότι παραείμαι δύστροπη, ευερέθιστη κι εριστική για αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Αυτό που απειλεί να αποτελειώσει την ήδη κλονισμένη μου ψυχική ισορροπία είναι τα συμπτώματα φαιδρότητας των χρηστών. Κι όχι μόνο φαιδρότητας , αλλά και ματαιοδοξίας, ρηχότητας, κουτοπονηριάς και λοιπών συμπλεγμάτων.

Καλέ μου φίλε, καλή μου φίλη. Ναι, εσύ που ζεις με την καθημερινή αγωνία του ποιος εκστασιάζεται με το προφίλ σου στο facebook. Πες μου έναν καλό λόγο για τον οποίο εκδίδεσαι στο συγκεκριμένο ιστοχώρο αν όχι για το θεαθήναι; Αφού είσαι τόσο ανασφαλής που δημοσιεύεις φωτογραφίες σου από μπουζούκια με το μαλλί τίγκα στη λακ, βάψιμο θεατρίνας και ένδυμα προαιρετικό ώστε να σχολιάσουν από κάτω κολλητές και γκόμενοι (πρώην, νυν, επίδοξοι κι επόμενοι) το πόσο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου είσαι, αφού είσαι τόσο ματαιόδοξος που θέλεις να απαθανατίσεις το six-pack που με πολύ κόπο, πολύ κοτόπουλο και πολλά συμπληρώματα έχεις χτίσει ώστε να το εκθειάσουν φίλοι και γκόμενες (πρώην, νυν, επίδοξες και επόμενες), αφού είσαι τόσο βλήμα που εκτίθεσαι αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής στα αδηφάγα μάτια άσχετων, σχετικών, γνωστών και αγνώστων, τι ακριβώς επιδιώκεις με το να ψάχνεις να βρεις ποιος σε κατασκοπεύει σε ένα δίκτυο του οποίου η εγγενής επιδίωξη είναι ο εντοπισμός και το φακέλωμα, και τους όρους του οποίου αποδέχεσαι εκουσίως; (μήπως σε κουράζουν οι μεγάλες προτάσεις και δυσκολεύεσαι να με παρακολουθήσεις;)

Γιατί θες να μάθεις ποιος κοιτάζει το προφίλ σου; Έχεις τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου που νομίζεις ότι άλλη δουλειά δεν έχουμε από το να ξεροσταλιάζουμε στις φωτογραφίες σου; Είσαι τόσο επηρμένος; Ή είσαι τόσο ανασφαλής; Και άντε κι έμαθες ποιου τα σάλια (και λοιπά υγρά) τρέχουν με τις φωτογραφίες σου. Πώς ακριβώς σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση; Για τόνωση της συμπλεγματικής προσωπικότητάς σου; Για ικανοποίηση της ανάγκης σου για επιβεβαίωση; (ξέρεις ότι κατά βάθος όλοι και όλες έχουν σεξουαλικό απωθημένο μαζί σου). Ή μήπως δεν κατάφερες να απαλλαγείς από τα κατάλοιπα της σχολικής σου σταδιοδρομίας ως το καρφί της τάξης και θέλεις να διασύρεις όλους εκείνους που σε κοιτάνε; Σε ποιους να τους διασύρεις; Ε, σε κανένα γνωστό, όπου ή θα κομπάζεις ή θα κλαψουρίζεις με απόγνωση (αναλόγως τον ψυχισμό). Πιο πέρα δε σε παίρνει.

Εννοείται πως εσύ δεν κατασκοπεύεις τους άλλους.

Κι έχω από την άλλη τα ίδια άτομα στο msn, να μένουν για βδομάδες offline. Δε μου πέφτει λόγος, δικαίωμα και πρόβλημα του καθενός να μένει στη σκιά. Μη μου στέλνεις όμως μηνύματα ενώ υποτίθεται ότι δεν είσαι συνδεδεμένος και μη μου δίνεις απαντήσεις ντίβας όταν εύλογα (και μεταξύ μας εντελώς κακοπροαίρετα) επισημαίνω πως φαίνεσαι να είσαι εκτός σύνδεσης. Λυπάμαι, αλλά δεν περιμένουν όλες οι επαφές σου να εμφανιστείς για να σε βομβαρδίσουν με εκδηλώσεις λατρείας και θαυμασμού. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, αφενός τα συγχαρητήρια μου, αφετέρου υπάρχουν λύσεις. Τις οποίες τις ξέρεις, αλλά δε θέλεις να εφαρμόσεις.

Άμα δε γουστάρεις να φαίνεσαι, γιατί δεν το κάνεις αρχή στη ζωή σου; Να εξαφανιστείς γενικότερα, λέω. Ούτε εμένα μου αρέσει να εκτίθεμαι, γι’ αυτό και χρησιμοποιώ τις επιφάσεις προστασίας που προσφέρουν τα social networks. Προφανώς αρέσκεσαι στις σκιώδεις τακτικές. Αλλά θέλεις και να σε ψάχνουν οι άλλοι. Πάρε μια απόφαση επιτέλους.

Δε με απασχολεί το αν θα βγεις από το μικρόκοσμό σου, ούτε αν μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα γύρω σου. Ακόμα λιγότερο με απασχολεί το αν θα μάθεις να σέβεσαι τον εαυτό σου. Θα μου επιτρέψεις όμως να σε διαγράψω από τις επαφές μου. Ούτως ή άλλως, ούτε εσύ έχεις την όρεξη μου.

Υ.Γ. Ναι, είναι επίθεση και ναι, έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Μη θυμώνετε οι υπόλοιποι.

One comment on “Μάθε κι εσύ ποιος την παίζει με τις φωτογραφίες σου

  1. -

    Πραγματικά συμφωνώ 100% με αυτά που ανέφερες. Αν δεν θέλεις να δουν “κάποιοι” τις φωτογραφίες σου, απλά μην τις ανεβάζεις… Δεν είναι και δύσκολο. Αλλά πως θα δει ο πρώην την βλακεία που έκανε, που σε παράτησε, τώρα που έχεις χάσει 20 κιλά;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *