Επιστολή στο θείο Στιβ

Αγαπητέ θείε Στιβ,

ομολογώ πως έχω καιρό να σου γράψω κι αυτό γιατί μεσολάβησαν ένα όμορφο καλοκαίρι και πριν από αυτό μερικές δυσκολίες με τις σπουδές μου, μα μη νομίζεις πως σε ξέχασα. Η αλήθεια είναι πως σε σκέφτηκα έντονα όταν άκουσα τυχαία τη συζήτηση δύο χοντρών λουόμενων πως, τάχα μου, μας είχες αφήσει ή πως έτσι τέλος πάντων είχε αφήσει να εννοηθεί ένα site στο internet. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που μπήκα στο Internet καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών μου. Διαπίστωσα φυσικά πως ήταν λάθος, αλλά θυμήθηκα αυτό που συζητούσαμε με κάποιους συναδέλφους, ότι πολλά ΜΜΕ, για να κερδίσουν την προτίμηση του κοινού, κρατούν για παράδειγμα έτοιμες νεκρολογίες προς δημοσίευση με μοναδικά κενά την ώρα, την ημερομηνία και την αιτία θανάτου. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγαλύτεροι ξεφτίλες φυσικά είναι οι άνθρωποι που τα προτιμούν. Έτσι κι αλλιώς όμως, η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε από το bloomberg, ένα από τα μεγαλύτερα sites για χρηματιστές και το συνάφι τους, που δεν έχει πληρώσει καν χρήματα σε σχεδιαστές ―και φαντάσου ότι λέγαμε για την Apple πως τσιγκουνεύεται.

Πάντως ήθελα να σε ρωτήσω από καιρό πώς τα πηγαίνεις. Στην τελευταία σου εμφάνιση δεν φαινόσουν και πολύ καλά· μέχρι και τα γνωστά sites με φήμες παράτησαν το iPhone και τα συμπαρομαρτούντα και άρχισαν να ασχολούνται για λίγο με την υγεία σου. Μάλιστα με θυμάμαι να διαβάζω και διαφωνίες, ότι δηλαδή, όχι, δεν είσαι άρρωστος κι έχεις αρχίσει να τρως λιγότερο, αλλά έχεις αρχίσει να τρως καλύτερα και το site εκείνο θά ‘χε βρει μάλλον κάποιο διατροφολόγο γιατί ανέφερε και τρία πιθανά σου διαιτολόγια! Αν πάντως οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να εγκαταλείψεις την Apple και να αποσυρθείς, είτε από ανάγκη είτε από όρεξη, σου λέω πως κατά τη γνώμη μου ο νεαρούλης που έχει βγει πριν από σένα τις τελευταίες δυο-τρεις φορές είναι αρκετά καλός: λίγη δουλειά χρειάζεται ακόμα και κάνει και γαμώ τα keynotes!

Κατά τα άλλα πώς τα πας; Τι γίνεται με την Apple; Σου είχα ξαναπεί νομίζω πως είμαι αρκετά απογοητευμένος. Το Leopard δουλεύει εξαιρετικά αλλά τα mac είναι πια αίσχος. Εμένα τα έφτυσε ο eMac που είχαμε στην οικογένεια και θα χρειαστώ έναν καινούργιο όλα-σε-ένα, αλλά με αυτές τις αισχρές οθόνες που έχει ο iMac, δεν μπορώ να πάρω τίποτα. Το macbook κάπως το μανουβράρεις, αλλά το iMac θα γίνεται καθρέπτης, άσε που το μοντέλο που με ενδιαφέρει δεν μπορεί καν να απεικονίσει true color. Θα έπαιρνα mac mini για όσο υπάρχει ακόμα, αλλά πρέπει να αγοράσω και οθόνη οπότε να τα τα καλώδια και οι έξτρα πρίζες. Νομίζω ότι το γυρίσατε πολύ στο iPhone· καλά κάνατε γιατί πουλάει τρελά και μπράβο σας, αλλά παρατήσατε τους υπολογιστές… Πάντως το iPod είναι σταθερά στην κορυφή και αυτό άκρως δικαιωματικά: κυρίως το nano είναι το καλύτερο φορητό media player!

Να μην ξεχάσω να σε ευχαριστήσω όμως και για το iPhone 3G που μου έστειλες! Μιας όμως που δεν μου λέει τίποτα και δεν το χρειάζομαι, το πούλησα ήδη για 750 ευρώ σε έναν κακομοίρη και αγόρασα μια καινούργια κλασική κιθάρα καθώς και τα εισιτήρια για δυο μου ταξίδια που ετοιμάζω. Ομολογουμένως πάντως, αυτή η συσκευή μπορεί να είναι γαμάτη αλλά κοστίζει αρκετά, πόσο μάλλον όταν ο βασικός μισθός εδώ στην Ελλάδα είναι 700 ευρώ. Και επίσης, δεν ξέρω τι συμφωνίες έχεις κάνει με τους άλλους παρόχους, αλλά εδώ η Vodafone και ένα σωρό λεφτά το δίνει και δεν το παρέχει με πρόγραμμα δεδομένων χωρίς όριο, όπως είχες υποσχεθεί.

Έτσι κι αλλιώς όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν αντιπροσωπεία στην Ελλάδα τι να σου κάνουν κι αυτοί: κοιτάζουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν. Κάτι ακούγεται για service points της Αpple, αλλά ξέρεις πώς γίνεται πια: ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Ένα καλύτερο service πάντως θα χρειαστούμε, καθότι πια τα mac αρχίζουν και χαλάνε περισσότερο από παλιά. Από θέμα λειτουργικού είναι τέλεια, αλλά μια του ενός του σπάει το καπάκι του φορητού, μια του ραγίζει το πλαστικό από πίσω… Και εντάξει, πες οι πισάδες τα έχουν συνηθίσει αυτά και δεν τους κάνει εντύπωση, άμα όμως αγόραζες mac απ’ το 1990 όπως εγώ στη βαράει κάπως άσχημα είναι η αλήθεια…

Πάντως εγώ ξέφυγα από όλα αυτά τώρα το καλοκαίρι που μας πέρασε: χωρίς υπολογιστή, χωρίς internet, χωρίς κινητό, απόλαυσα ένα μήνα και βάλε στο χωριό μου, που δεν είναι και τίποτα εξαιρετικό, αλλά έμαθα να εκτιμώ τον καθαρό ουρανό, τη θάλασσα και τη γη, όση μας έχει απομείνει ακόμα. Διάβαζα μουσική με την κιθάρα μου, γνώρισα μια εξαιρετική γυναίκα και διάβασα πολλά βιβλία και ακόμη περισσότερο υλικό για τη διπλωματική μου. Παλιότερα δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς οθόνη και internet για πάνω από πέντε μέρες, αλλά φέτος κατάλαβα πως όλα αυτά είναι υποπροϊόντα που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα δώρα της φύσης που σε μια αρρωστημένη πόλη κι ένα σάπιο περιβάλλον δεν υφίστανται. Ενώ σκέψου πως για να περάσεις όμορφα και ικανοποιητικά χρειάζεσαι απίστευτα λίγα χρήματα.

Αν έχεις καιρό, γράψε μου τα νέα σου! Να έχεις ένα ευτυχισμένο φθινόπωρο!
Ο μακρινός σου ανηψιός από την Ελλάδα.

ΥΓ: Κάτι σαν να ψιλιάζομαι και να ακούω ότι το Wall·E δεν θα έρθει Ελλάδα; Κάνε κάτι σε παρακαλώ… Οι ταινίες της Pixar είναι σταθερά οι καλύτερες στο είδος τους! Αυτές και το iPod τα καταναλώνουμε ακόμη με …κλειστά μάτια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *