Γου Γου Ντου Σου Μηδέν Οκτώ

Steve Jobs στο σκαμνί

Έλαβε χθες χώρα στο San Fransisco η παρουσίαση νέων προϊόντων της Apple με την ομιλία του Steve Jobs και των συνεργατών του, το γεγονός που πολλοί χρήστες και μη ανά τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία. Το κεντρικό θέμα της ομιλίας αυτής, και το μεσαίο πόδι από το σκαμνάκι, όπως φαίνεται παραπάνω, ήταν οι επικοινωνίες που συγκεντρώθηκαν αφενός στο iPhone και τις εφαρμογές του και αφετέρου στο στην υπηρεσία MobileMe.

Για περισσότερο από την πρώτη ώρα της παρουσίασης στη σκηνή βρίσκονταν δημιουργοί λογισμικού από διάφορες εταιρείες, άλλες ευρέως γνωστές και άλλες με μη διευρυμένο κοινό. Παρουσιάστηκαν από τελικές ή ημι-τελικές εκδόσεις αρκετών παιχνιδιών (που έκλεψαν την παράσταση) και εφαρμογές μουσικής έως clients διάσημων υπηρεσιών και ιατρικές εφαρμογές, μια από τις οποίες κρατά ενήμερο το χρήστη για το μέγεθος και τις μεταστάσεις των καρκινικών όγκων στο σώμα του, πάντα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με πολύ multi-touch. Έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση των εργαλείων της Apple που επιτρέπουν σε όλους τους χρήστες με λίγες γνώσεις να κατασκευάζουν εφαρμογές για το iPhone, τις οποίες έπειτα θα εμπορεύονται μέσω του AppStore με προνομιακούς όρους.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα υποστήριξης από την πλευρά της Apple για τους εταιρικούς πελάτες της, που αναζητούν κλειστές εφαρμογές, πρωτόκολλο Microsoft Exchange, δυνατότητα υπηρεσιών push κ.ά. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε πολλούς από τους βιντεοσκοπημένους managers ήταν και ένας λοχαγός του αμερικανικού στρατού (μιας εταιρείας όπως οι υπόλοιπες) που, με το πρόσωπο σαν μπετονιέρα από το ξύλο και τις σφαίρες, δήλωσε πως επιθυμεί να μπορεί να σβήνει τα δεδομένα του iPhone του αν αυτό χαθεί, καθώς οι ζωές των στρατιωτών του εξαρτώνται από αυτό, όπως συμβαίνει περίπου σε μια παρτίδα RISK.

H υπηρεσία MobileMe, όνομα που βρίσκουμε ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Apple, θα είναι ο αντικαταστάτης του .mac. Με $99 ανά έτος θα προσφέρονται 20GB χωρητικότητας, online εφαρμογές αντίστοιχες σε λειτουργικότητα και εμφάνιση αυτών του γραφείου και συγχρονισμός δεδομένων και αρχείων για όλους τους χρήστες σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται, βασισμένος και αυτός σε τεχνολογίες push.

Η ατραξιόν της βραδιάς όμως δεν ήταν άλλη από τη νέα έκδοση του iPhone. Εκτός από νέο σχεδιασμό, πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από το προηγούμενο μοντέλο, στη λίστα με τα πλεονεκτήματά του βρίσκονται η υποστήριξη για δίκτυα τρίτης γενιάς, οι ταυτόχρονες συνδέσεις φωνής και δεδομένων, η υποστήριξη του ActiveSync της Microsoft, η αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η θύρα για τα ακουστικά που επιτρέπει να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μοντέλο επιθυμείτε και το ενσωματωμένο GPS. Θα είναι διαθέσιμο σε μοντέλα των 8GB (μαύρου χρώματος) και των 16GB (μαύρου ή λευκού χρώματος), σε τιμές των $199 και $299 αντίστοιχα από την 11η του Ιούλη σε 22 χώρες και ως το τέλος του έτους στις υπόλοιπες 48. Ο Steve Jobs υποσχέθηκε πως οι τιμές του θα παραμείνουν παντού οι ίδιες και θα προσφέρεται με διετές συμβόλαιο. Στην Ελλάδα η διανομή του θα γίνεται όπως γνωρίζουμε αποκλειστικά από το φορέα Vodafone.

Κάτι που δεν έγινε γνωστό στην παρουσίαση (την οποία μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή podcast από το iTunes Store), αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με άτομα σε επίσημες θέσεις να το υποστηρίζουν, είναι ότι θα ακολουθηθεί πιο σκληρή πολιτική απέναντι στην ελεύθερη κυκλοφορία του iPhone. Παραδείγματα της πολιτικής αυτής είναι η ενεργοποίηση της συσκευής που θα γίνεται πια μοναχά στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα καθώς και η προστασία μέσω DRM των εφαρμογών που θα διατίθενται από το AppStore.

Η Apple μέσω του Steve Jobs κατάφερε για μια ακόμη φορά να αφήσει περισσότερο από ικανοποιημένο το κοινό της: παρουσίασε την ένα προϊόν στη μισή τιμή από ό,τι κανονικά θα προσφερόταν, το οποίο υπήρξε αναβάθμιση ενός προϊόντος που ένα χρόνο πριν πουλιόταν σε τιμή τριπλάσια από αυτό που άξιζε. Τo iPhone 3G είναι τώρα πια πραγματικά περισσότερο από ένα κινητό τηλέφωνο: είναι ένας φορητός υπολογιστής αρκετά ισχυρός και πλήρης δυνατοτήτων, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το κινητό σας τηλέφωνο, τη φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και σε πολλές περιπτώσεις το φορητό σας υπολογιστή (όταν αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για αναπαραγωγικές και όχι δημιουργικές εργασίες).

2 comments on “Γου Γου Ντου Σου Μηδέν Οκτώ

  1. -

    Δεν τον είδα και πολύ καλά τον Jobs. “Κολυμπούσε” μέσα στα ρούχα του, πολύ αδυνατισμένος. Άσχημα τα πράγματα…

  2. - Post author

    Ναι, κάτι λέγανε ότι δεν είναι καλά και τέτοια. Πάντως, εντάξει, δεν είναι και μωρό παιδί πια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *