(όχι και τόσο) Νέα μοντέλα iMac

Όλα τα sites και τα blogs που είδα στα τελευταία τρία λεπτά και ασχολούνται με τεχνολογία γενικότερα ή με mac ειδικότερα, είχαν κάνει κάποια αναφορά σε μια από όλες τις φήμες που πλανώνται τον τελευταίο καιρό για νέα σειρά iMac. Στο απώγειο μιας βλακώδους αυτοαναφοράς, κολλάει σχεδόν παντού η φράση «as predicted» με σύνδεσμο στο δημοσιεύμα της προηγούμενης εβδομάδας που ανέφερε τη φήμη. Πριν συνεχίσουμε με την είδηση λοιπόν, οφείλουμε να συγχαρούμε όλες τις μοντέρνες eΠυθίες και να τις παρακαλέσουμε για λοιπές επουσιώδεις προβλέψεις, όπως τους αριθμούς του Λόττο ή τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιτρέψτε μας πάντως, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, να διαλύσουμε τα ροζ συννεφάκια με τις παρεξηγήσεις που πετάνε γύρω από την ιστοσελίδα Apple.com. Κατά πρώτον δεν υπάρχει κανένας νέος iMac. Τα μοντέλα που ανακοινώθηκαν σήμερα και αντικαθιστούν φυσικά τα προηγούμενα στα σκονισμένα ράφια της αποθήκης της Rainbow στη Σιέρα Λεόνε είναι απλά αναβαθμίσεις αυτών. Οι αλλαγές συνοψίζονται στους επεξεργαστές, στο μεγαλύτερο ποσό RAM (και όχι στην τεχνολογία της) και στις κάρτες γραφικών.

Οι επεξεργαστές (τεχνολογίας Penryn, με 6MB L2 cache και ταχύτερη frontside bus στα 1066MHz) είναι στα 2.4GHz, στα 2.6GHz, στα 2.8GHz και στα 3.06GHz. Η βασική RAM είναι 1GB και 2GB με δυνατότητα επέκτασης ως τα 4GB, οι δίσκοι κυμαίνονται από 250GB έως 500GB και οι κάρτες γραφικών είναι της ATI με RADEON HD 2400XT (128MB) και 2600PRO (256MB).

Κατά δεύτερον σκληροί δίσκοι 750GB και 1ΤΒ που θα διαβάσετε δεξιά κι αριστερά υφίστανται μοναχά ως build-to-order επιλογή, που μεταφράζεται σε ένα με ενάμισο μήνα αναμονής για εμάς εδώ κάτω δεξιά στην Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και για την κάρτα γραφικών της NVIDIA με το GeForce 8800GS (512MB).

Kατά τρίτον και σημαντικότερον, μέχρι να γίνουν φύλλο και φτερό από όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν πέντε έξι από δαύτους, τα sites αναφέρουν και εμείς παραπέμπουμε πως οι οθόνες δεν φαίνεται να έχουν υποστεί την παραμικρή αλλαγή, όπερ σημαίνει ότι διαθέτουν τους γνωστούς πια σε όλους μας glossy καθρέπτες («ποια είναι η ομορφότερη;») σε δύο εκδόσεις, μεταξύ των οποίων οι διαφορές είναι αφενός οι τέσσερις ίντσες διαγωνίου και αφετέρου η δυνατότητα της μεγαλύτερης να απεικονίσει σωστά 24-bit χρώμα (ήτοι τα γνωστά ~16,8 εκατομμύρια).

Από ‘κεί και πέρα, προσφέρονται με το αζημίωτο ($1199 έως $2199) μία θύρα FireWire 400, μία FireWire 800, τρεις USB 2.0 στον υπολογιστή (δύο διαθέσιμες) και δύο στο πληκτρολόγιο (και πάλι, μία διαθέσιμη), Gigabit ethernet, Airport Extreme (802.11n), Bluetooth 2.1+EDR, ενσωματωμένη iSight, ενσωματωμένο μικρόφωνο, ψηφιακές και αναλογικές είσοδοι και έξοδοι ήχου, Superdrive 8X (4X για δίσκους διπλής στρώσης) και τα ως αξεσουάρ το Apple Remote, το πληκτρολόγιο για ανθρώπους με ατροφικά χέρια και το Mighty Mouse.

7 comments on “(όχι και τόσο) Νέα μοντέλα iMac

 1. -

  1ον: Αυτό το κόκκινο είναι πολύ κουραστικό για το μάτι.

  2ον: Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει για την apple. Γιατί γενικά στα μοντέλα της, ενώ δίνει τέτοιους επεξεργαστές περιορίζεται στο 1GB ram? (Έστω και αν δίνεται η δυνατότητα επέκτασης). Έχω την εντύπωση ότι 2-3GB ram και χαμηλότερη επεξεργαστική ισχύς θα ήταν καλύτερα. (αλλά μην δίνεις σημασία, εγώ μεγάλωσα με windows 😛 )

  3ον: Αυτό το κόκκινο πραγματικά είναι κουραστικό!

 2. -

  “ο πληκτρολόγιο για ανθρώπους με ατροφικά χέρια”

  Φίλε έγραψες 😉

 3. - Post author

  Μυρτώ, το κόκκινο σε πειράζει γιατί έχεις glossy οθόνη. Επίσης είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει, μετά από τόσα που έπαθε αυτό το σκατομπλογκ. Τέλος, όσον αφορά τη μνήμη, για ένα χρήστη που κάνει μόνο browsing και word, είναι αρκετή. Εξάλλου λίγη παραπάνω δεν κοστίζει πολύ.

  graham, τι να πει κανείς γι’ αυτό το πληκτρολόγιο; Με το ζόρι μπορώ να γράψω! Ανάκρουση μηδέν. Μετά από δέκα λεπτά κουράζονται τα δάχτυλά μου. Για να μη μιλήσω για παιχνίδια (για ποια;;;; Αααααχαχαχαχαχα…!).

 4. -

  @artech: Δεν φταίει η οθόνη, σου υπενθυμίζω ότι όσο είμαι σπίτι δε χρησιμοποιώ το macbook. Ένα τόσο έντονο χρώμα γενικά δε βοηθάει το μάτι στην ανάγνωση. Θυμήσου, στο λέω εγώ που έχω 4 μάτια 😛

 5. - Post author

  Αυτό φταίει: έχεις πιο πολλά μάτια απ’ το συνηθισμένο και σέ κουράζει το input overflow. Δοκίμασε να βγάλεις τα δύο και θα είσαι εντάξει.
  Tip: αν βγάλεις τα δύο δεξιά, μετά θα είσαι σαν τη σιναγρίδα που πετάει στο arizona dream.

 6. -

  Η οθόνη του imac ήταν ο λόγος που με απότρεψε από το να το αποκτήσω. Γενικότερα, έχουν βγει φήμες πως τελικά η apple ενώ λέει πως η οθόνη του imac 2.4 GHz, 20” πως βλέπεις στα εκατομμύρια χρώματα στην πραγματικότητα βλέπεις σε κάτι χιλιάδες. Ο λόγος είναι το antialiasing που δείχνει την ψευδαίσθηση των εκατυμμυρίων χρωμάτων. Γενικότερα, η apple τον τελευταίο καιρό βγάζει απαράδεκτες οθόνες. Είδα την διαφορά της οθόνης ενός MacBook Pro και του δικού μου PowerBook G4. Η οθόνη του PowerBook απείχε έτη φωτός από του Pro.

 7. - Post author

  Βασικά δεν είναι το antialiasing. Το panel της οθόνης του μοντέλου των είκοσι ιντσών δεν μπορεί από κατασκευής να απεικονίσει 24bit χρώμα. Και βάζει κι από πάνω το τζάμι και το καταστρέφει τελείως. Αν θυμάμαι καλά, κάποιος την έχει μηνύσει στις ΗΠΑ γι’ αυτό.
  Το μόνο στο οποίο είναι καλές οι σύγχρονες οθόνες είναι η φωτεινότητα.
  Τουλάχιστον οι κανονικές της οθόνες, οι cinema display, παραμένουν non glossy. Aς τολμήσει να τίς αλλάξει κι αυτές και θα δεις αν θα ξαναπουλήσει pixel…

  Τουλάχιστον οι σοβαροί χρήστες καταλαβαίνουν. Όχι σαν τα βλαμμένα που νομίζουν ότι βλέπουν κι HD στον iMac… ffs… 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *