MacWorld 2008 – Μια εβδομάδα μετά

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο San Fransisco η MacWorld Expo 2008, στην οποία ανακοινώθηκαν νέα προϊόντα της Apple καθώς και αναβαθμίσεις στα ήδη υπάρχοντα.

Το κείμενο αυτό γράφεται καταχρηστικά και κατόπιν εορτής και απευθύνεται σε όσες και όσους αναζητούν μια σύντομη αναφορά του γεγονότος κάμποσες μέρες μετά, αφού δεν ξυπνούν και δεν κοιμούνται με την Apple στο μυαλό τους και δεν επιθυμούν να σπαταλήσουν ώρα από τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν τα “boom”, τα “it works like magic” και τα “it’s phainomenal” του Steve Jobs.

Το κατ’ εμέ πιο χρήσιμο από τα νέα προϊόντα είναι το Time Capsule. Το εν λόγω περιφερειακό είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός ενός Airport Extreme (του ασύρματου router της Apple) και ενός σκληρού δίσκου χωρητικότητας μισού ή ενός TB. Κοστίζει αντίστοιχα 264,48 και 441,4 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και υπόσχεται άψογη συνεργασία με το Time Machine του Mac OS X 10.5 για να προσφέρει σε πολλαπλούς υπολογιστές τη δυνατότητα αυτοματοποιημένων αντιγράφων ασφαλείας ή απλώς έναν ασύρματα προσβάσιμο δικτυακό σκληρό δίσκο. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, δεν είναι κάτι εξ ολοκλήρου νέο, αλλά υπόσχεται λίγα και τα πραγματοποιεί, χωρίς να είναι τραγικά ακριβότερο από μια BTO λύση.

Το δεύτερο αξιοπρόσεχτο νέο που μάς παρουσιάστηκε είναι η μεταμόρφωση του AppleTV παρέα με τη νέα υπηρεσία ενοικίασης ταινιών μέσω του iTunes Store, η οποία ―μαζί και με άλλες παρόμοιες υπηρεσίες― δεν θα εμφανιστεί για πολύ καιρό ακόμα στο ελληνικό iTS. Η Apple παρόλα αυτά έχει υπογράψει συμβάσεις με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία προμηθεύουν το ηλεκτρονικό κατάστημα με αντίγραφα σε ποιότητα εικόνας DVD και HD και ήχου Dolby Digital 5.1. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όροι προβολής και ενοικίασης καθώς και οι τιμές που αρχίζουν από $2,99 και φτάνουν τα $4,99 ανάλογα με την παλαιότητα της ταινίας και το φορμά αναπαραγωγής της. Τις ταινίες οι χρήστες μπορούν να τις απολαύσουν σε οποιοδήποτε προϊόν της Apple υποστηρίζει αναπαραγωγή βίντεο, πιο θελκτικό μοιάζει όμως το AppleTV κυρίως μετά την αναβάθμιση του λογισμικού του. Η τελευταία, που είναι δωρεάν και για τα παλαιότερα μοντέλα, του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς την παραμικρή ανάγκη για σύνδεση με τον υπολογιστή και να κατεβάζει ταινίες, να πλοηγείται σε φωτογραφίες στο flickr ή στο .Mac, να κάνει αγορές μέσω του iTS και να αναπαράγει τα αγορασμένα προϊόντα. Είναι διαθέσιμο σε μοντέλα των 40GB και των 160GB προς 264,47 και 352,94 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Το τρίτο νέο, αδιάφορο για τους χρήστες εκτός ΗΠΑ και λίγων χωρών της Ευρώπης, είναι οι νέες εκδόσεις λογισμικού του iPhone και του iPod touch. Στο δεύτερο μάλιστα η αναβάθμιση κοστίζει 17,99 ευρώ. Ουσιαστικά η νέα αυτή έκδοση λογισμικού προσφέρει επεξεργασία και παραμετροποίηση του κεντρικού μενού, βελτιωμένη εφαρμογή Maps, νέα εφαρμογή Web Clips, δυνατότητα αποστολής SMS με περισσότερους του ενός αποδέκτες, υποστήριξη εμφάνισης στίχων κατά την αναπαραγωγή μουσικών κομματιών και κάποιες επιπλέον δυνατότητες πλοήγησης κατά την αναπαραγωγή ταινιών. Το Software Developer Kit για το iPhone, που θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους κατασκευαστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για το κινητό τηλέφωνο της Apple, θα διατεθεί από την τελευταία στα τέλη του Φλεβάρη.

Το τέταρτο και τελευταίο νέο δεν επιβεβαίωσε τις φήμες των τελευταίων ημερών για τη δημιουργία ενός υποφορητού από την πλευρά της Apple. Τουναντίον εμφανίστηκε ένας ακόμη φορητός υπολογιστής με τις διαστάσεις του MacBook (πλην του πάχους), τη γνωστή glossy οθόνη 13,3 ιντσών, το γνωστό πληκτρολόγιο (με δυνατότητα οπίσθιου φωτισμού), ένα trackpad με τις λειτουργίες αφής του iPhone, με μοναχά μία USB2, μία microDVI (που μεταφράζεται σε περισσότερους αντάπτορες και καλώδια προς αγορά) και μία audio out ως θύρες επέκτασης, χωρίς οδηγό οπτικών δίσκων, που όμως θα στοιχίζει από τα διπλάσια έως αρκετά παραπάνω. Το MacBook Air, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει ασύρματα τους οδηγούς οπτικών μέσων άλλων υπολογιστών ή να συνδεθεί μέσω USB2 με το δικό του χαρακτηριστικό SuperDrive. Αυτές είναι και οι μοναδικές δυνατότητες επέκτασης που μάς γίνονται γνωστές. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, αλλά πέραν αυτού δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα καινούργιο στο χρήστη, εκτός ίσως από το να οδηγήσει μελλοντικά τις εξελίξεις στην αφαίρεση των οδηγών οπτικών δίσκων από τους φορητούς υπολογιστές. Υπολογίζοντας, η τιμή του (1502,87 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το βασικό μοντέλο) είναι εξωπραγματική για αυτά που προσφέρει, γι’ αυτό και απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές που λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική.

Εν κατακλείδι, η Apple φάνηκε για δεύτερη ή τρίτη φορά να επαναπαύεται στις δάφνες και στα δολλάρια που αποφέρουν συσκευές όπως το iPod και το iPhone, να χρησιμοποιεί κλασικές και δοκιμασμένες λύσεις και να διστάζει να προχωρήσει σε πραγματικές καινοτομίες στους τομείς του υλικού και του λογισμικού. Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι από τους ήδη χρήστες προϊόντων της εμφανίζονται αν όχι απογοητευμένοι τουλάχιστον σκεπτικοί για το μέλλον και την πορεία της εταιρείας που άλλοτε οδηγούσε τις εξελίξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.