Downloading: the greek way [Case study: torrent trackers]

Οι ελληνικοί torrent trackers είναι ομάδες ανθρώπων των οποίων τα ενδιαφέροντα είναι: βυζιά, κώλοι, Ελλαδάρα οέ οέ Ελλαδάρα, φίλτρο – εξάτμιση – πρόγραμμα, ροκ δισκογραφίες, ταινίες και σειρές με ελληνικούς υπότιτλους και τηλεόραση, πολλή τηλεόραση ή, καλύτερα, όλη η τηλεόραση. Αυτά είναι όλα κι όλα ό,τι θα βρει κανείς μέσα σε μια τέτοια κοινότητα.

Στις κοινότητες αυτές είσαι υποχρεωμένος από τους κανόνες να κρατάς ένα λόγο ανεβασμένων δεδομένων προς κατεβασμένα ο οποίος ιδανικά ισούται με 1,4847395000000039. Ο λόγος αυτός αποκαλείται ―οποία πρωτοτυπία!― ratio και, με απλά λογάκια, σημαίνει ότι μόλις κατεβάσεις τα αρχεία δεν πρέπει να σταματήσεις το torrent, αλλά να το αφήσεις να ανεβάσει όσα κατέβασες συν άλλα λίγα γιατί είσαι καλό παιδί και θέλεις να προσφέρεις ή έστω θέλουν οι υπόλοιποι και έχουν τον τρόπο να σε αναγκάσουν, αν επιθυμείς να μείνεις για πολύ καιρό στον tracker.

Για να μην έχεις ποτέ πρόβλημα με το ratio σου, υπάρχει ένα μικρό κόλπο: βρες και κατέβασε μια τσόντα (οποιαδήποτε), όρισέ της ένα συγκεκριμένο upload speed limit και άφησέ την να seedάρεται (δηλαδή να ανεβαίνει) στον αιώνα τον άπαντα. Θα διαπιστώσεις πως πάντα υπάρχει κάποιος που την κατεβάζει για να τη δώσει «σε ένα φίλο που την έχει ζητήσει». Χαίρουν άκρας εκτίμησης σχετικά torrents με συγκεκριμένη θεματολογία που φλερτάρει με τα όρια του κουραστικού: στήθη σαν μπάλες γυμναστικής ή πέη σαν σκουπόξυλα, που όλοι τις κατεβάζουν από απορία καθώς και κλασικές ελληνικές ταινίες με τον Γκουσγκούνη και τον Τέλη Σταλόνε, που φυσικά όλοι τις κατεβάζουν για να τις δουν με την οικογένεια γελώντας και αναπολώντας τα παλιά.

Οι χρήστες επίσης κατεβάζουν μανιωδώς υλικό που σχετίζεται με την ελληνική υπεροχή. Τέτοια είναι αγώνες ποδοσφαίρου με το πειρατικό του κάπταιν Χαριστέα πού ‘ναι φορτωμένο με χασίς, εκπομπές του Λιακόπουλου με θέμα το γενεαλογικό δέντρο του Περικλή και του Αγαμέμνονα, ομιλίες του Καρατζαφέρη (γνωστού στην πιάτσα με το ψευδώνυμο «Χέρι-Χέρι»), αδιάβλητα ντοκυμανταίρ που αποδεικνύουν γιατί η Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και η Νήσος του Πάσχα είναι ελληνικές, βίντεο με αστυνομικούς που δέρνουν μετανάστες (κατά προτίμηση Αλβανούς), τα ζεϊμπέκικα (sic) του Ψωμιάδη και ό,τι άλλο σχετικό κατεβάσει ο νους τους. Η ανάρτηση σχολίων στα torrents αυτά κλειδώνεται αμέσως από τους administrators, καθότι η αξία του εκάστοτε υλικού είναι εξ ορισμού αναγνωρισμένη.

Γνωστοί ακόμα για την αγάπη τους στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, τιμούν ιδιαιτέρως τα torrents με τους αγώνες Formula 1. Μόνο. Αντίστοιχα γίνεται φανερή και η αγάπη τους για τη μουσική: έχουν όλοι κατεβασμένες τις δισκογραφίες των Deep Purple, των Metallica, των Archive, των DIO, των HIM και άλλων. Αν τις είχαν ακούσει κιόλας θα μάς ήταν δυνατόν να μιλήσουμε για μια γενιά ανθρώπων των οποίων η μουσική παιδεία είναι αυτό που εννοούν οι Ισπανοί λέγοντας «macedonia».

Στις ταινίες από την άλλη πλευρά (καθώς και στις ξένες ―αγγλικές― τηλεοπτικές σειρές) φαίνεται η ενεργή κοινότητα που βασίζεται στη συμμετοχή και στη συνεργασία. Τεράστιες ομάδες των δύο ατόμων αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν σε μια νύχτα ελληνικούς υπότιτλους για την τάδε ταινία ή για το νέο επεισόδιο της δείνα σειράς που προβλήθηκε δέκα λεπτά πριν στις ―φονιάδες των λαών― ΗΠΑ, καταργώντας όλους ανεξαιρέτως τους κανόνες της στίξης, της ορθογραφίας και της σύνταξης, αφού όπως έδειξε η γνωστή έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αρκεί το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της λέξης να είναι σωστά. Οι ομάδες αυτές (με τίτλους όπως GDFE, MNOT και ACLPOR) βρίζουν η μία τις μανάδες των μελών της άλλης γιατί έβαλαν τριάντα φορές το «copyright» τους μέσα στο δεκαπεντάλεπτο επεισόδιο και όχι είκοσι εννέα όπως λένε οι κανονισμοί.

Το τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο των μελών των κοινοτήτων αυτών είναι ότι ένας από αυτούς βλέπει τηλεόραση όσο τέσσερις γιαγιάδες μαζί, ακολουθώντας την εξής συλλογιστική: επειδή δεν γίνεται να παρακολουθείς όλα τα κανάλια ταυτόχρονα, κατεβάζεις όλες τις σειρές της Δευτέρας και τις βλέπεις το πρωί της Τρίτης που έχει πρωινάδικα· το απόγευμα της Τρίτης βλέπεις τα highlights από τα πρωινάδικα (δηλαδή τα βυζιά της Μενεγάκη, τη Μελέτη να σκύβει και δέκα ξυλάγγουρα με πόδια, χέρια και φούστες μίνι να κουνιούνται και να χτυπάνε παλαμάκια γύρω από τον Αρναούτογλου). Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το εξής: αν θεωρήσουμε πως αυτοί που τα βλέπουν είναι μαμόθρεφτα και δεν έχουν ζωή, μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτούς που τα γράφουν και τα μοντάρουν;

Έξτρα πληροφορία ένα. Επειδή θεωρείστε σοβαρός χρήστης μοναχά αν έχετε από 7,5TB και άνω χώρο στον υπολογιστή σας, θα σάς έρχονται προσωπικά μηνύματα σε καθημερινή βάση τα οποία δεν θα μπορείτε να επενεργοποιήσετε. Αυτά θα έχουν τη μορφή: «Ο χρήστης palampimpis678 σάς ζητάει να seedάρετε το torrent με τίτλο “Τα κανόνια του Βυζαρόνε” που είχατε κατεβάσει πρόπερσι».

Έξτρα πληροφορία δύο. Οι torrent trackers clients είναι δύο: ο Azureus και ο μTorrent. Το λειτουργικό σύστημα είναι ένα: Windows XP SP1 cracked, το οποίο, αν λειτουργεί, λειτουργεί με το ζόρι, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει ο καπιταλισμός, κάτω ο Μπιλ Γκέιτς και όλοι οι Αμερικάνοι. Απωθήστε ή κρατήστε για τον εαυτό σας αντίθετες απόψεις, αν θέλετε να κατεβάζετε για πολύ καιρό ακόμα.

12 comments on “Downloading: the greek way [Case study: torrent trackers]

  1. -

    Βλέπω Φώτη το ‘χεις μελετήσει καλά το θέμα Μπλέ-Άσπρο Γκρηκ Τράκερ! Έχεις δίκιο όμως γιατί έτσι είναι η κατάσταση. Μια γερή δόση πατριδολαγνίας και νεοχουντισμού σε συνδυασμό με μπόλικο ψάλτη και επιθεώρηση και τσοντούλες ως ελαφρύ ανάγνωσμα μετά την Μαρία την κακάσχημη. Χέσε ψηλά και αγνάντευε δηλαδη και τα μυαλά σαλάτα με σως μουστάρδας εθνικιστικής απόχρωσης. Και μη ξεχνάτε να seedαρετε εν Χριστώ αδελφοί γιατί χανόμαστε!

  2. - Post author

    Και πάντα να γράφετε «thanks» στα σχόλια του κάθε torrent: είναι ο μόνος τρόπος για τους uploaders να μετράνε πόσο μεγάλη την έχουν (την εκτίμηση του κόσμου). 🙂

  3. -

    1.to keimeno einai aforistiko.i genikeysi se fernei ena vima pio konta stous typous pou sxoliazeis.
    2.elpizw na min exantleis tis dimokratikes sou eyaisthisies sto na binelikwneis ton eykolo stoxo, diladi ta gorilloeidi pou grafoun emetikes akrodexies paparies.
    3.eimai sigouros oti esy den katevazeis pote tsontes, para mono e-books toy lakan, tou hall k tou giwrgou veltsou.

  4. -

    It’s funny ’cause it’s SO true.

    Δε θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα! 😀

  5. - Post author

    Δημήτρη, χέστηκα.

    Αγαπητέ ibt, ευχαριστώ για τα καλά λόγια. 🙂

  6. -

    Ξέχασες το καλύτερο κομμάτι..!
    Τα σχόλια που γράφουν οι χρήστες (μπρρρρ).
    Απλά, υπερβατικά!

  7. - Post author

    «thanks», «thanx» και «tin exw tin tainia paidia alla einai yperoxi katevaste tin»
    Αυτά είναι τα σχόλια. 😛

  8. -

    το azureus και το μtorrent είναι clients όχι trackers :).

    Πολύ καλό το post!!!!

  9. - Post author

    Α ναι. 🙂 Ευχαριστώ!!

  10. -

    oi ispanoi otan lene “macedonia” ennooun salata? (h akyrh erwthsh)

  11. - Post author

    Ναι. 🙂

  12. -

    Etsi etsi pes ta!
    Einai isws ligo xeirotera ta pragmata apo oti ta les…
    Ellada h xwra ths ypervolhs!
    Opws ka8e ti allo pou ma8ainoume apo eksw kai to antigrafoume san maimoudes, etsi ki ayto to thema prepei na to ksepastrepsoume kai na to ksexeilosoume giati o Ellhn an den xwsei thn xeroukla tou pantou den mporei….
    Eipame na moirazomaste alla oxi ki etsi!
    A re den 8a ginoume pote an8rwpoi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *