iLike; what about you?

Το iLike είναι μια μεγάλη κοινότητα που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από οκτώ εκατομμύρια χρήστες. Το αντικείμενό της είναι μοναχά η μουσική. Λειτουργεί όπως και άλλες γνωστές υλοποιήσεις «social network»: φτιάχνεις ένα λογαριασμό με λίγα στοιχεία, προσκαλείς φίλους, γνωστούς και συγγενείς και μαζί τους μοιράζεσαι ―εκτός των άλλων― τη μουσική που ακούς. Παρόλα αυτά το iLike παρέχει μερικές ευκολίες που δεν βρίσκονται σε καμιά άλλη σχετική κοινότητα.

Αρχικά είναι απλό. Είναι μάλλον απίστευτα απλό! Δεν έχει περίπλοκα γραφικά, δεν έχει παράξενη πλοήγηση, δεν έχει καν διαφημίσεις. Ολόκληρο το site είναι σχεδιασμένο με την απλότητα κατά νου: ελάχιστα χρώματα, ελάχιστα γραφικά, καθόλου popups και άλλες κινούμενες εξυπνάδες που σε τελική ανάλυση μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον επισκέπτη. Όλα είναι εκεί ακριβώς που είναι αναμενόμενο να είναι: βρίσκεις τις πληροφορίες που θέλεις και κάνεις τις ρυθμίσεις που επιθυμείς άμεσα και χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις FAQ, Help και οδηγίες.

Κατά δεύτερον ―κι εδώ είναι αυτό που πραγματικά με ενθουσίασε― η ενσωμάτωσή του με το λειτουργικό σας σύστημα είναι σχεδόν μοναδική στο είδος της! Κατεβάζετε απλά ένα plug-in για το iTunes (ή για το Windows Media Player, αν δουλεύετε σε Windows) το οποίο εγκαθίσταται με ένα διπλό κλικ και ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από μια εντολή στο View μενού του iTunes. Όταν είναι ενεργοποιημένο, εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη μπάρα στο δεξί ή στο αριστερό μέρος του προγράμματος, η οποία πρώτον σάς εμφανίζει το προφίλ σας με ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε και μηνύματα που έχετε δεχθεί, δεύτερον σάς δείχνει τι έχουν ακούσει πρόσφατα οι φίλοι σας και τρίτον βλέπει τι τραγούδι παίζεται αυτή τη στιγμή και σε ένα δευτερόλεπτο σάς εμφανίζει μια λίστα αφενός με preview μουσικής που μπορείτε να κατεβάσετε από το iTunes Store και αφετέρου με ολόκληρα κομμάτια που μπορείτε νόμιμα να κατεβάσετε και να προσθέσετε στην Music Library σας.

Αυτό το τελευταίο είναι ακριβώς και το τρίτο μέρος που το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σχετικές υλοποιήσεις. Το iLike έχει σύνδεση με την πληρέστατη μουσική βάση δεδομένων, Garageband.com, ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών που διατίθενται δωρεάν προς κατέβασμα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα DRM με ένα κλικ!

Σημεία που μού άρεσαν:

 • Πατώντας το κουμπάκι της προεπισκόπησης για να ακουστεί κάποιο κομμάτι από τις λίστες του iLike, το κομμάτι που παίζει στο iTunes ή στο Windows Media Player γίνεται αυτομάτως pause και τούμπαλιν.
 • Το iLike καταναλώνει μοναχά 1,3% επεξεργαστική ισχύ! Δεν κολλάει, δεν καθυστερεί τον υπολογιστή και μπορεί και να απενεργοποιηθεί τελείως.
 • Είναι γρήγορο· πολύ γρήγορο! Με 12 torrents ενεργοποιημένα να ανεβοκατεβαίνουν στο παρασκήνιο, το iLike χρειάστηκε μοναχά ένα δευτερόλεπτο για να μού προτείνει μουσικά κομμάτια να ακούσω και να αγοράσω ή να κατεβάσω!
 • Ταιριάζει σχεδιαστικά με το iTunes και δεν μοιάζει για παραφωνία, όπως άλλα plug-ins.

Σημεία που δεν μού άρεσαν:

 • Τουλάχιστον σε Mac OS X και iTunes που το δοκίμασα εκτενώς, δεν φαίνεται να είναι συμβατό με ελληνικούς χαρακτήρες. Δεν είναι ότι εμφανίζει το κομμάτι ή τον καλλιτέχνη και απλά δεν βρίσκει σχετικούς: είναι ότι παραμένει …απτόητο στο προηγούμενο κομμάτι που έπαιζε.
 • Από την άλλη πλευρά, τα κομμάτια κλασικής μουσικής τα εμφανίζει, αλλά σπανίως βρίσκει σχετικά να προτείνει. Γι’ αυτό φυσικά δεν φταίει το iLike αλλά η μουσική κοινότητα, οι εταιρείες παραγωγής και ο καπιταλισμός.

Επιπλέον πληροφορίες:

 • Τo iLike μπορεί να συγχρονιστεί με το λογαριασμό σας στο myspace αλλά και στο facebook, προσθέτοντας απλά τη σχετική εφαρμογή.
 • Για να βρει και να προτείνει σχετικά κομμάτια, χρησιμοποιεί το όνομα του καλλιτέχνη/συγκροτήματος και όχι το όνομα του μουσικού κομματιού που παίζει.
 • Αν είναι καλοκαίρι (που τώρα πέρασε), μπορεί να σάς ενημερώνει για την επόμενη στάση για συναυλία του αγαπημένου σας καλλιτέχνη/συγκροτήματος κοντά στον τόπο διαμονής σας.
 • Έχει μια μικρή ασυμβατότητα με το rsync: συγκεκριμένα προτείνει, αν το χρησιμοποιείτε για backup, να προτιμάτε το “rsync -l” και όχι το “rsync -L”, λόγω κάποιας δυσκολίας του τελευταίου με τα μεγάλα symbolic links.
 • Αν θέλετε να αρχίσετε και ψάχνετε φίλο, αρχίστε με μένα.

2 comments on “iLike; what about you?

 1. -

  Χρησιμοποιώντας το πριν 3-4 μήνες, έπειτα από 2 βδομάδες έβγαλα το plug-in. Η μόνη μου ένσταση είναι ως προς το privacy! Μέχρι και τις μουσικές μας προτιμήσεις θα καταγράφουν … ?!

 2. - Post author

  Μα με δική σου πρωτοβουλία το βάζεις. 🙂

  Εγώ δεν έχω πρόβλημα πάντως. Χάρη στο iLike έχω ήδη αγοράσει 5-6 κομμάτια από το iTunes Store και είμαι πολύ ευχαριστημένος! Έτσι κι αλλιώς, αν κάποιος κάθεται να καταγράψει τις μουσικές μου προτιμήσεις με τη σημασία που τού δίνεις εσύ, δεν είμαι εγώ αυτός που χάνω αλλά αυτός! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *