Φτηνιάρικοι καιροί

Οι Βαλκανικές Βουλγαρικές Αερογραμμές έστειλαν τις αεροσυνοδούς τους να ποζάρουν γυμνές στο Playboy για να σωθούν από τη χρεωκοπία. Το χυτήριο Κρεμίκοβτσκι πουλήθηκε σε μια αμερικάνικη εταιρεία με αντίτιμο ένα δολάριο.

Οι καινούργιοι ηγέτες αποτέφρωσαν την ταριχευμένη σορό του Γκιόργκι Ντιμιτρόφ και αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το μαυσωλείο του, το οποίο τους κοιτούσε επικριτικά προσβάλλοντας την αριστοκρατία του καινούργιοι καπιταλισμού τους. Μεγάλο πλήθος πήγε να παρακολουθήσει την κατεδάφιση του μαυσωλείου, ενώ ο πρωθυπουργός επιτηρούσε τις τυπικές διαδικασίες πίσω από τις κουρτίνες του γραφείου του. Οι πιο έμπειροι πυροτεχνουργοί της χώρας ήρθαν με καθαρές στολές για να τοποθετήσουν τους δυναμίτες τους. Με τρομακτική έλλειψη χιούμορ, έκαναν νόημα ότι ήταν έτοιμοι και όλοι προετοιμάστηκαν να δουν το σπίτι των πνευμάτων να εξαερώνεται.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, ώστε ράγισε η οθόνη της σαραβαλιασμένης τηλεόρασης του Ούλριχ. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στην έκρηξη έσκυψαν και κάλυψαν τα μάτια τους· τα παράθυρα της γύρω περιοχής έγιναν θρύψαλα και μεγάλες ρωγμές σχηματίστηκαν στην πέτρινη πλατεία. Αλλά μόλις καθάρισε ο καπνός, το πλήθος έβαλε τα γέλια· ακόμα και ο Ούλριχ άρχισε να γελάει μόνος του. Διότι το μαυσωλείο εξακολουθούσε να στέκει αδιάφορο, τελείως ανέπαφο. Οι έμπειροι πυροτεχνουργοί έβαλαν περισσότερα εκρηκτικά, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Βρήκαν μια δικαιολογία τεχνικής φύσεως και δοκίμασαν τρίτη φορά. Αλλά το κτίριο δεν έπεφτε. Τα μάζεψαν κι έφυγαν, και επέστρεψαν με αξίνες μετά τη δύση. Αυτό σημαίνει να ζεις σε φτηνιάρικους καιρούς, ενώ το παρελθόν χτίστηκε απλώς σε γερά θεμέλια.

του Ράνα Ντασγκούπτα από το Σόλο· κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *