Σβιννν…!

en_speedoflight.jpegΑν και όχι ορθά, την έννοια του τυχαίου την ανακάλυψα πρώτη φορά με ένα τραγούδι του Σαββόπουλου (το οποίο αυτή τη στιγμή λησμονώ) και στο οποίο ο καλλιτέχνης έλεγε «Και καθώς άλλαζα βρακί, μού ήρθε αυτός ο στίχος». Βρισκόμενος λοιπόν στη σελίδα του Gmail (γκλιν γκλιν γκλιν, ο ήχος απ’ τα κέρματα για τη διαφήμιση) για να φτιάξω νέα spam-ό-φιλτρα, αυτή τη φορά με τις λέξεις “Πεντέλη” και “εκλογές” σε όλες τις δυνατές παραλλαγές των ελληνικών και των greeklish, πήρε το μάτι μου την παρακάτω είδηση:
Γερμανοί επιστήμονες (λένε ότι) κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της ταχύτητας του φωτός. Οι Άγγλοι ως κλασικοί ζηλιάρηδες και μνησίκακοι που έχουν κάνει τη γλώσσα τους έτσι ώστε να μη διαβάζεται από λογικούς έξυπνους ανθρώπους, σε αναγκάζουν να κατεβάσεις το επίπεδο της νοημοσύνης σου στο ναδίρ για να μπορέσεις να αρθρώσεις δυο κουβέντες. Με την επιφύλαξη λοιπόν ότι δεν το διάβασα καλά, οι περί ου ο λόγος Γερμανοί επιστήμονες έβαλαν ένα μάτσο φωτόνια να ταξιδέψουν παράλληλα ανάμεσα σε δύο πρίσματα και να πάρουν τη μορφή των μισών ενός κύβου που εμφανίστηκε ένα μέτρο μακριά. Κατάφεραν δε να πιέσουν το φως να υπερβεί την κανονική του ταχύτητα, όχι με μαστίγια όπως ο πρόγονός τους ο (χάιλ) Hitler, αλλά με ένα περίεργο φαινόμενο που ονομάζεται quantum tunneling (κβαντική συραγγοποίηση;). Όπως συμβαίνει πάντα στον ακαδημαϊκό τομέα, οι φοιτητές των καθηγητών Gunter Nimtz και Alfons Stahlhofen έκαναν όλη τη δουλειά, ενώ οι δύο κύριοι καρπώθηκαν όλη τη δόξα. Ο πρώτος δήλωσε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή και απ’ όσο γνωρίζω, αυτή είναι και η μοναδική υπέρβαση της ειδικής σχετικότητας που έχει συντελεστεί.»

3 comments on “Σβιννν…!

 1. -

  εδώ και το “τυχαίο” αμφισβητείται …

 2. -

  Ενδιαφέρων, θα δέιξει βέβαια κατά πόσο ισχύει γιατί κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι οι οποίοι έχουν καταρίψει τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Καλό πάντως.

  Υ.Γ.: quantum tunneling είναι το φαινόμενο σύραγγας το οποίο είναι διαπιστωμένο και αποδεδειγμένο και εμφανίζεται μόνο σε κβαντικά μεγέθη, for the record

 3. - Post author

  Συζητώντας με ένα φίλο ηλεκτρολόγο, με έκανε να απορήσω πράγματι πώς το μέτρησαν. Αλλά αν κατάλαβα καλά από τα σχετικά άρθρα που διάβασα, δεν το μέτρησαν, απλά είπαν ότι θεωρητικά θα πρέπει η ταχύτητα των φωτονίων να ήταν μεγαλύτερη από του φωτός ή, ακόμα καλύτερα, η πιθανότητα να είναι μεγαλύτερη από του φωτός είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *