iΕργατικά Δικαιώματα με οθόνη Retina

391897922338

 

Πριν από λίγο καιρό ο Tim Cook επισκέφθηκε τον Walt Mossberg και τη Kara Swisher, τους δύο δημιουργούς και παραγωγούς του φετινού συνεδρίου του All Things Digital. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για ένα συνέδριο όπου οι δύο παραπάνω καλούν και συζητούν με σημαίνοντες ανθρώπους από το χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της τεχνολογίας και έτσι φέρνουν στο φως σημαντικά νέα στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας και ξεδιπλώνουν τον τρόπο σκέψης μερικών από τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής μας.

 

Με άλλα λόγια πρόκειται για δύο γέρους γκατζετάκηδες της κακιάς ώρας, με τρία iPhone και επτά android τηλέφωνα στην κατοχή τους έκαστος, που μπουρδολογούν ακατάπαυστα γλύφοντας τις δυο μούντζες (δέκα) μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο για να παίρνουν τζάμπα γκατζετάκια και οι οποίοι χάρη στα κονέ τους στη βρωμοφυλλάδα Wall Street Journal διατηρούν με τη βοήθεια ενός σμήνους νεοφιλελεύθερων παρασίτων έναν από τους πλέον αδιάφορους τεχνολογοοικονομικοκοινωνικούς ιστοτόπους στον κόσμο, ο οποίος σνομπάρει κάργα το Facebook, αλλά βγάζει φράγκα πουλώντας τις συνήθειες της πλοήγησής σας στις σελίδες της στις εξής εταιρείες: MSN Ads, Google Analytics, WordPress Stats, Tealium, Omniture και ChartBeat. Χάρη στα φράγκα αυτά διοργανώνουν κάθε χρόνο (;) το εν λόγω συνέδριο, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να γλύψουν από κοντά τούς υψηλά ιστάμενους των πολυεθνικών χορηγών τους και να τους προσφέρουν την ευχαρίστηση να θάψουν τους ανταγωνιστές τους. Τις συζητήσεις αυτές παρακολουθεί κάθε καρυδιάς καρύδι, σε ένα εύρος πλήθους ανθρώπων το οποίο κυμαίνεται από τον προγραμματιστή του Temple Run μέχρι κάποιο δημοσιογραφίσκο της κακιάς ώρας, δηλαδή του CNN. Κάθε καρύδι πάντως στέκεται στη σειρά όχι για δωρεάν σοκολάτα, που θα ήταν ένας ευγενής στόχος, αλλά για να θέσει ερωτήματα στον κάθε σιελοδέκτη CEO τα οποία είναι της μορφής «Η άλλη εταιρεία το κάνει πιο όμορφο/εύκολο/φθηνό. Εσείς πότε θα το φτιάξετε καλύτερο;».

 

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους CEO ήταν και ο Tim Cook της Apple. Οι συζητήσεις με τον Tim Cook ευτυχώς δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές με τον Steve Jobs. Δηλαδή τα γερόντια ρωτάνε πότε η Apple θα βγάλει τηλεόραση/ρολόι/δονητή/αυτοκίνητο/θερμοσίφωνα, ο Tim απαντάει ότι είναι πολύ ενδιαφέρον πεδίο για μελέτη και πειραματισμό, ότι δεν θέλει να πει περισσότερα και ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη βγάλει θερμοσίφωνα είναι για τα σκουπίδια, γιατί οι θερμοσίφωνες είναι βαρετοί, ενεργοβόροι και δεν λατρεύεις να τους χρησιμοποιείς. Όταν του πρήζουν τα παπάρια απαντάει ότι κοίτα να δεις, εμείς στην Apple στα τέτοια μας για το τι λες εσύ, οι κλώνοι σου κι όλο σας το σόι, το μόνο που θέλουμε είναι να βγάζουμε τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο. Ναι βεβαίως, οικολογική συνείδηση, αλλά τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο. Ναι βεβαίως, ο ανταγωνισμός και οι ανάγκες των ανθρώπων, αλλά τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο. Ναι βεβαίως, τα εργατικά δικαιώματα, οι μετοχές μας, οι φόροι, αλλά τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο.

 

Μια στιγμή… Πώς είπατε; Εργατικά δικαιώματα;

 

Ας μη φτάσουμε ως την Κίνα όπου οι iΕργάτες βουτάνε από τα παράθυρα, γιατί εκεί δουλεύουν σοβαρά και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και ο κακός κομμουνισμός και ανάπτυξη ανάπτυξη ανάπτυξη. Ας έρθουμε λίγο πιο κοντά, στην πολιτισμένη Γαλλία. Γιατί μπορεί οι Κινέζοι να δουλεύουν έως και 70 ώρες την εβδομάδα για να απολαμβάνεις εσύ το iPhone σου, αλλά αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιεί η Apple και στους εργαζομένους της στο δυτικό κόσμο, κι ας μη λερώνουν αυτοί τα χέρια τους με τοξικά υλικά, κι ας μην έχουν δει γραμμή παραγωγής ούτε ζωγραφιστή. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν με πριν, για να απολαμβάνεις δηλαδή εσύ το iPhone σου, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής της Apple στη Γαλλία μένουν μέχρι και δύο ώρες παραπάνω μετά το κλείσιμο για να συγυρίσουν, να καθαρίσουν και να φροντίσουν το στοκ των καταστημάτων για την επόμενη μέρα. Γιατί η Apple είναι πολύ λαρτζ για να πληρώνει συνεργεία καθαρισμού και γιατί πρέπει να έχεις περάσει εκπαίδευση ASTO για να μπορείς να σκουπίσεις τα χυμμένα παγωτά και να ξεκολλήσεις τις ξεραμένες μύξες που αφήνουν τα σκασμένα γαλλάκια πάνω στα iPad αφού τελειώσουν με τα Angry Birds. Αυτό μαζί με τη φροντίδα του στοκ θεωρούσε μέχρι πρόσφατα η Apple πως εμπίπτει στην ειδική κατηγορία της κοινωνικής υπηρεσίας ή της κρίσιμης για την εθνική οικονομία υπηρεσίας, υπηρεσίες οι οποίες δικαιολογούν την εργασία μετά από την ενάτη βραδινή (GMT) ώρα. Φυσικά με προσαύξηση του ημερομισθίου, το οποίο η Apple επίσης θεώρησε πως δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει, μιας που η απίστευτη εμπειρία του να δουλεύεις για την Apple και η ανάγκη μεταρρύθμισης των εργασιακών συνθηκών και η ευέλικτη εργασία και γιατί δεν σ’ αρέσει εσένα, μήπως είσαι κομμουνιστής, και η φιλελεύθερη οικονομία και ο ανταγωνισμός στην εργασία και άλλα πολλά εμπριμέ. Τι περίμενες δηλαδή από μια εταιρεία, της οποίας ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων άφησε τη θέση του για να ανακαλύψει τον κόσμο, να αναζητήσει νέες ευκαιρίες, νέα skills και new opportunities;

 

apple store paris

 

Και προσφάτως εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας είπαν στην Apple να πάρει τα τέτοια τους και να αφήνει τους εργάτες να φεύγουν από τα κάτεργά της (φωτ.) στην ώρα τους για να μην της γαμίσει τη παναγία. Το αρμόδιο δικαστήριο δικαίωσε τα συνδικάτα, η Apple αναγκάστηκε να τους πληρώσει 10.000 € και στην άρνηση της έδρας να πληρωθεί το ποσόν με κάρτες για το iTunes και το App Store, o δικηγόρος της Apple έβαλε το χέρι στην τσέπη, έβγαλε το ποσόν και τους το έδωσε. Κι αν κατάλαβα καλά, το δικαστήριο είπε ότι την επόμενη φορά η Apple θα πληρώσει 50.000 € και λύεται η συνεδρίασης και so help us God. Bless America.

 

Αυτά όσο ο Jacqui Cheng του Ars Technica διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, μένει με το στόμα ανοιχτό και πέφτει από τα σύννεφα, όλα ταυτόχρονα, με την πρακτική των Γάλλων, μην μπορώντας να εξηγήσει πώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η παραμονή τους στο κατάστημα, το καθάρισμα του πατώματος με τη γλώσσα και το γυάλισμά του με τις τρίχες πέριξ των θηλών τους, ώστε να είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα, είναι βασικότατος παράγοντας της γαλλικής οικονομίας. Συγγνώμη, της Γαλλικής Οικονομίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *